PITALICA - GKP PRE-KOM d.o.o.

Idi na sadržaj

PITALICA

JOŠ PONEŠTO

PRE-KOM je poduzeće u vlasništvu 14 JLS (11 JLS iz Županije Međimurske i 1 iz Županije Varaždinske)(Grad Prelog, Općine Goričan, D. Kraljevec, Sv. Marija, D. Vidovec, D. Dubrava, Kotoriba, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen, Jalžabet i Pribislavec). Želimo naše poslovanje približiti našim korisnicima, i informirati Vas o našem poslovanju.
Pošaljite pitanje putem naše pitalice i mi ćemo Vaša pitanja i naše odgovore objaviti  na našoj stranici bez objavljivanja Vašeg imena (e-malia).  Datum: 08.01.2024.
Pitanje:
Poštovani, Molim Vas informaciju kada se odvozi otpadno ulje u općini Pribislavec? Hvala. Lp
Odgovor:
Poštovani, Otpadno jestivo ulje ili mast možete predati u mobilno reciklažno dvorište koje je u svakom mjestu jednom u tri mjeseca (prvi put u ove godine Pribislavcu 27.01 od 13 do 14 sati kod društvenog doma). Obavijest sa kalendarom sakupljanja i kalendarom mobilnog reciklažnog dvorišta dobili ste sa računom za 11 mjesec. Navedeni podaci nalaze se i na našoj web stranici www.pre.kom.hr. Također mast i otpadno jestivo ulje možete predati u fiksno reciklažno dvorište svakog radnog dana od 7 do 15 sati te 2 i 4 subotu od 7 do 12 sati.

Datum: 16.06.2023.
Pitanje:
Poštovani, na tv-u sam vidjela vaše skladište u kojem je moguće kupovat rabljenu robu. Molim vas adresu skladišta i kako je radno vrijeme? Hvala
Odgovor:
Poštovani, Centar za ponovnu uporabu radi od Ponedjeljak - Petak: 7-14 sati na adresi Hrupine 8, Prelog.

Datum: 26.05.2023.
Pitanje:
Dobro jutro Htio bih   upitati da li se može kanta za odvoz bio otpada zatražiti nakon prijeđenog   roka podijele? Znači da se uputi upit putem maila ili telefonski da se dobije   ta kanta ? Nakon primitka kante da li se mijenja cijena vaših usluga sukladno   cijeni koja je trenutna bez kante za bio otpad? Lijep pozdrav,   
Odgovor:
Poštovani, Smeđu kantu možete dobiti bez dodatnog plaćanja. Dostavu zatražite od naših djelatnica na telefone 040/321246, 040/321244.

Datum: 31.01.2023.
Pitanje:
Poštovani, interesira me cijena komposta i da li je moguća dostava na kućnu adresu, nalazim se na području Pribislavca. Kolika je cijena dostave i koja je najmanja količina koja se može kupiti. Hvala, lp.
Odgovor:
Poštovani, Kompost se može kupiti u kompostani Prelog. Najmanja količina je vreća od 50 litara (cijena 3 eura bez PDV-a), ili rinfuza po cijeni 0,02 eura bez PDV-a/kg. Dostavu ne vršimo.

Datum: 19.01.2023.
Pitanje:
Postovani Zanima me dal je moguće umjesto male crne kante, dobiti veliku crnu kantu, npr kakve koriste domovi za starije osobe za pelene? Ako da , kak se kreću cijene tih kanta, hvala, lp
Odgovor:
Poštovani, Naši korisnici razvrstani u kategoriju KUĆANSTVO imaju tri vrste kanti za miješani otpad. Jednočlano kućanstvo 60 litara, dvoćlano kućanstvo 80 litara i tri i višećlano kućanstvo ima 120 litara a plaća se sukladno cjeniku koji možete vidjeti na  linku https://www.pre-kom.hr/files/skraceni-cjenik-javne-usluge-sakupljanja-komunalnog-otpada-01012023.pdf. Za dodatni miješani otpad mogu se kupiti dodatne vreće od 120 litara po cijeni od 2,65 eura. Domovi za starije razvrstani su kategoriju korisnika NIJE KUĆANSTVO a ovisno o veličini koriste za miješani otpad i pelene spremnike od 1100 do 7000 litara i oni se posebno ugovaraju a cijene pražnjenja i zbrinjavanja ide od 63 do 255 eura bez PDVa.

Datum: 04.10.2022.
Pitanje:
Poštovani. Imam crnu kantu, dali u njoj mora biti samo jedna vreća sa smećem ili može biti više vreća sa smećem u istoj kanti? Te dali je bitna boja vreće, crna ili bilo koja najobičnija vreća? Hvala Lijep Pozdrav
Odgovor:
Poštovani, U crnu kantu ide miješani komunalni otpad i možete ga staviti u jednu ili više vrećica ili ga bacati bez vrećica. Boja vrećica nije bitna.

Datum: 14.06.2022.
Pitanje:
Poštovani, novi smo   korisnik pa me zanima ukoliko ne koristimo smeđu kantu posto imamo prirodni   kompost u dvorištu da li imamo mogućnost istu vratiti i da li se račun za   odvoz smanjuje
Odgovor:
Poštovani, smeđu kantu možete vratiti no nećete dobiti umanjenje cijene. Svi korisnici imaju pravo na smeđu kantu i odvoz 4 m3 granja.

Datum: 10.05.2022.
Pitanje:
Poštovani, zanima me kamo bacati ostatke obrađene hrane, npr. tjesteninu, salame, meso, varivo, te kruh koji nikako više nije za prehranu... Također me zanima može li se dobiti spremnik za ulje, općina Pribislavec, prilikom sakupljanja, budući da nemamo mogućnosti otići po njega u Prelog. Prema planu, sakupljanje miješanog i bio otpada vrši se svaki drugi tjedan, no neki put nemam punu kantu. Je li cijena odvoza veća ako stavljam kantu svaki tjedan? Hvala!
Odgovor:
Poštovani, kuhanu/obrađenu hranu (tjesteninu, salame, meso, varivo, kruh...) bacate u crnu kantu. Spremnici za ulje ili mast dijeliti će se 28.05. ispred općine Pribislavec a kada napunite spremnike možete predati u fiksno reciklažno dvorište u Prelogu ili na mobilno reciklažno dvorište koje će biti u Pribislavcu svaka 3 mjeseca. Smeđu kantu (biootpad) možete staviti svaki puta i cijena Vam neće rasti, a crna kanta (miješani otpad) naplaćuje se prema broju dizanja kante sukladno cjeniku koji ste dobili.

Datum: 29.04.2022.
Pitanje:
Poštovani, budući da imam dvorište sa puno trave, i nakon košnje to ispadne jedna autoprikolica trave. naravno da to ne mogu utrpati u smeđu kantu sve, pa me zanima kako možemo zbrinuti taj višak trave. PS. ne možemo ni u vreče sve trpati. Na mjesečnoj bazi to ispadne 3 auto prikolice trave
Odgovor:
Poštovani, uz smeđu kantu možete staviti jednu svoju vreću biootpada. Ako imate više biootpada možete dokupiti dodatnu vreću za biootpad po 5 kn. Možete i dovesti u kompostanu i dodatni biootpad platiti.

Datum: 29.04.2022.
Pitanje:
POZDRAV imam starije roditelje. Molim vas pošaljite mi spisak koji otpad u koju kantu. Lijepi pozdrav
Odgovor:
Poštovani, svi korisnicu su dobili letke za odvajanje otpada uz podjelu kanti. Ukoliko su izgubili letke možete ih preuzeti sa naše web stranice za edukaciju (https://pre-kom.hr/edukacija.html).

Datum: 27.04.2022.
Pitanje:
Postovani, zanima me ukratko sto sve stavljamo u crnu kantu, mijesani kom.otpad, na brosurama koje ste nam dali ne pise samo za crnu kantu? Hvala
Odgovor:
Poštovani, sve što nemožete odložiti u spremnike za korisni otpad stavljate u spremnike za miješani otpad.

Datum: 27.04.2022.
Pitanje:
Pozdrav,mi smo vasi novi korisnici iz Pribislavca i molim odgovor kamo stavljati alu foliju, foliju tj poklopac od jogurta il pašteta i papir npr od cokoladica onih malih i papir od vecih cokolada koji je s jedne strane metaliziran.
Odgovor:
Poštovani, takav otpad stavljajte u miješani otpad (crna kanta).

Datum: 27.04.2022.
Pitanje:
Poz Zanima me dal u biootpad bacamo sve bez vrećice sta ide u tu kantu direktno u kantu ili mora biti s vrečicom Novi smo korisnik od 1.5. Pa pitam Hvala
Odgovor:
Poštovani, biootpad se baca u smeđe spremnike bez vrećica.

Datum: 26.04.2022.
Pitanje:
Poštovani, imam 4 kućne mačke i zanima me kamo da odlažem vrećice nakon čišćenja mačjeg wc-a ? U koju kantu? Hvala!
Odgovor:
Poštovani, takav otpad stavljajte u miješani otpad (crna ili zelena kanta).

Datum: 25.04.2022.
Pitanje:
Dali se mogu kupiti   vreće za odvajanje otpada s obzirom da nam sav otpad ne stane u kante   plastika i papir?
Odgovor:
Poštovani, Ako Vam papir ili plastika ne stanu u spremnike možete staviti u vlastite vreće i ostaviti ih otvorenim da se vidi što je uz njima i mi ćemo ih pokupiti.

Datum: 25.04.2022.
Pitanje:
Poštovani, molim Vas   info gdje se mogu nabaviti vreće za otpad. Vaši djelatnici su rekli da se   vreće mogu kupiti u Metssu i kod Vas u Prelogu i da oni ne mogu vreću   dostaviti i naplatiti kod korisnika. Vreće smo tražili u Čakovcu i nismo ih   našli. Pošto smo iz Sivice i do Preloga nam nije usput molim Vas da malo   razmislite kako da te vreće budu dostupnije starijim korisnicima koji nisu u   mogućnosti doći u Prelog i do Metssa. Hvala
Odgovor:
Poštovani, dodatne vreće se mogu kupiti u Metssu na području naših JLS ili u PRE-KOM-u. Također možete nazvati i na naše telefone i dogovoriti da Vam se pošalju vreće sa računom tako da nikud ne trebate ići.

Datum: 21.02.2022.
Pitanje:
Poštovani, ostalo mi je nejasno: blisteri od tableta, perje životinja, spužvica za pranje posuđa, krpe za pranje (prozora, podova), obuća - gdje se odlažu? Hvala!
Odgovor:
Poštovani, Sve navedeno odlaže se u crni spremnik.

Datum: 02.02.2022.
Pitanje:
Poštovani, gdje se   odlaže tekstilni otpad u Donjem kraljevcu?  
Odgovor:
Poštovani, Otpadni tekstil se sakuplja u sklopu glomaznog otpada ili ga možete samostalno dovesti u fiksno reciklažno dvorište u Prelog, Hrupine 8. Također ga možete predati u mobilno reciklažno dvorište koje dolazi svaka 3 mjeseca u svako naselje.

Datum: 24.01.2022.
Pitanje:
Postovani, ako zivimo na adresi samo privremeno. ukupno oko 3 mjeseca u godini, da li trebamo napisati zahtjev za novog korisnika isto kao da smo na adresi 12 mjeseci u godini.
Odgovor:
Sve nekretnine moraju biti uključene u sustav gospodarenja otpasom. Pošto ste na lokaciji manje od 4 mjeaeca gosišnje možete se prijaviti kao povremeni korisnik i time imate povoljniju cijenu.

Datum: 12.10.2021.
Pitanje:
Poštovani, općina Sv.   Marija dobila je na korištenje žute i plave spremnike za odvajanje otpada.   Pošto se otpad odvozi jednom mjesečno zanima me na koji način je zamišljeno   da 1 kanta bude dovoljna za svu plastičnu ambalažu? Ako nije, zanima me gdje   da odložimo višak koji ne stane u kantu, a da nije spaljivanje i zagađivanje   okoliša? Ako ni to nije, onda bih još zamolio odgovor gdje se mogu preuzeti   dodatne vreće za plastiku? Jer nama, ako želimo kvalitetno i na pravedan   način razdvajati otpad jedna kanta nije dovoljna.
Odgovor:
Kroz pilot projekt utvrdili smo da u jednu žutu kantu stanu 3 dosadašnje vreće sa plastikom samo ih treba malo pritisnuti. Ako imate ipak više plastike možete je staviti u vlastitu vreću i staviti ju uz žutu kantu kao što je pisalo u uputama koje ste dobili uz plave i žute spremnike.

Datum: 21.09.2021.
Pitanje:
Poštovani, zanima me dali vršite zamjenu puknute kante. U pitanju je smeđa kanta, i nije do nas, nego do djelatnika. I sad vidimo da je i žuta počela biti napuknuta...a imamo ju niti 2 mjeseca.. i dali se zamjena naplaćuje, pošto nije naša krivnja. Hvala.
Odgovor:
Sve kante se mijenjaju. Crne i smeđe kante ako su puknule od korištenja ili na podizaču kamiona mijenjaju se besplatno, no ako ste npr. smeđu kantu spalili ona će se zamjeniti no vi morate platiti zamjenu. Plave i žute kante su vlasništvo JLS i ako je pukla mi ćemo Vam dostaviti zamjensku, plave i žute kante imaju garanciju 3 godine.

Datum: 23.08.2021.
Pitanje:
Poštovani, danas ste   objavili vijest da besplatno dijelite višak vreća, a moje je pitanje kad ćemo   mi u općini Sveta Marija dobiti plave i žute spremnike? Hvala, lp
Odgovor:
Općina Sveta Marija zadnja je dobila ugovore za žute i plave kante od Fonda za zaštitu okoliša. Tako da je podjela kanti krenula u vrijeme godišnjih odmora i očekujemo da će većina biti podjeljena do 31.08 ove godine. A višak vreća djeli se neovisno o tome.

Datum: 01.04.2020.
Pitanje:
Poštovani, postoji li   mogućnost dostave računa putem maila?
Odgovor:
Pošaljite svoje podatke za primanje računa na mail pre-kom@pre-kom.hr i mi ćemo Vas prijaviti za tu uslugu. Na mail ćete dobiti račun u pdf formatu i sliku u jpg formatu za učitavanje u mobilno bankarstvo.

Datum: 31.03.2020.
Pitanje:
Poštovani, bravo divno   radite, rezultati najbolji. Web stranica izvrsna, jednostavna a sve se vidi. Molim   pomoć, u Stubičkim toplicama bi htio pokrenuti ljude na pravilan pristup   zbrinjavanju otpada sa Udrugom korak po korak do sklada. Kako je to vama   uspjelo? Pola ljudi nema uopće kante za smeće i otpad, a mi plaćamo. Nažalost   Eko flor kao komunalno poduzeće ne radi ni upola dobro kao vi. Hvala   unaprijed na odgovoru i čestitke još jednom na efikasnom radu. S štovanjem, ....
Odgovor:
Smatram da sva komunalna poduzeća žele što više očuvati okoliš. Za uspjeh je potrebna suradnja KORISNIKA, JLS i KOMUNALACA i uspjeh neće izostati. Probajte pokrenuti tu suradnju.

Datum: 16.03.2020.
Pitanje:
Gdje mogu kupiti zutu i bijelu kantu za smece od 100 litara.Zivim u Donjem Kraljevcu.Kolika je cijena za 1 kantu? Hvala !
Odgovor:
Vjerujem da ste mislili na plave i žute spremnike. Svi naši korisnici dobiti će plave i žute spremnike besplatno. Spremnike nabavlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to nažalost predugo traje, no kako se radi o preko 3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava molimo Vas za strpljenje.

Datum: 15.03.2020.
Pitanje:
Poštovani, postoji li još uvijek mogućnost dobivanja vreča za odlaganje pelena? Ukoliko postoji molim Vas da mi pošaljete koje sve podatke vam moramo dostaviti. Hvala! Srdačan pozdrav,
Odgovor:
Da vreće za pelene mogu se dobiti za djecu do tri godine. Potrebno je dostaviti rodni list djeteta i kopiju osobne iskaznice jednog roditelja. Maksimalni broj besplatnih vreća je 9 komada a ovisi o starosti djeteta (za 4 mjeseca dobiva se 1 besplatna vreća).

Datum: 14.03.2020.
Pitanje:
Poštovani, kupila sam   biorazgradive vrećice. Smijem li ih stavljati u smeđu kantu ( u njih   skupljamo biorazgradivi otpad koji ne bacamo odmah u kantu ) ? Unaprijed   zahvaljujem!
Odgovor:
Naš je stav da se u smeđe kante ne stavljaju vrećice obične ili biorazgradive. Za biorazgradive vrećice potrebno je da se razgrade od 90 do 120 dana, a kako naš proces kompostiranja traje do 90 dana  mi ih u postupku čišćenja otpada vadimo iz pristiglog biorazgradivog otpada. Također cijena biorazgradivih vrećica je značajna. Sukladno našem proizvodnom procesu kompostiranja molimo Vas da ne stavljate nikakve vrećice u smeđe spremnike.

Datum: 11.03.2020.
Pitanje:
Podrav! Imamo problem,vec se 2x desilo da niste pokupili smece,bez obzira da li je kanta iza automobila,pa ju kao niste vidjeli ili kraj bandere ista prica?  Molim da mi se javite u mail. Mi za tu uslugu plaćamo racune,a smece se ne odvozi.lp
Odgovor:
Ukoliko ste ostavili kantu na vrijeme ispred kuće ona je morala biti ispražnjena. Kako su vozila opremljena kamerama mi ćemo provjeriti što se konkretno dogodilo u vašem slučaju te ćemo Vam se javiti.

Datum: 10.03.2020.
Pitanje:
Poštovani.- -zanimaju me uvjeti odvoza glomaznog otpada, količina po odvozu i broj odvoza na godinu iz jednog kućanstva, te da li u tu kategoriju spadaju djelovi namještaja -drveni, metalni i plastični), tuš kabina, madraci i sl.- lp.-
Odgovor:
Glomazni otpad se odvozi jednom mjesečno sukladno kalendaru odvoza otpada za pojedinu Općinu i mora se obavezno prijaviti minimalno 3 radna dana prije samog odvoza. Prijave se vrše telefonski (040/321-246 ili 040/321-244 ), putem emaila: glomazni.otpad@pre-kom.hr  ,putem mobilne aplikacije Ne dvoji nego smeće odvoji ili osobno u uredu GKP PRE-KOM-a. Prilikom prijave glomaznog otpada potrebno je navesti stvari koje ćete pripremiti za odvoz te količinu u metrima kubnim (m3 ). Na dan odvoza, glomazni otpad se mora pripremiti u dvorištu iza ograde od 7:00 h ujutro. U sklopu glomaznog otpada može se predati: stari namještaj, prozori, rolete, tekstil, gume,eeotpad, sanitarije (wc školjka,kada,bide, itd) i slično. Domaćinstva prijavljena kao stalni korisnici sa spremnicima za miješani komunalni otpad (MKO) i biorazgradivi komunalni otpad (BKO) imaju pravo besplatno predati do 4 m3  glomaznog otpada, te 4 m3 granja godišnje. Može se kombinirati da se svih 8 m3 potroši na granje, no isto ne vrijedi za glomazni otpad. Domaćinstva prijavljena kao stalni korisnici sa spremnikom za miješani komunalni otpad (MKO) i sa kompostištem imaju pravo besplatno predati do 4 m3 glomaznog otpada godišnje. Povremeni korisnici imaju pravo predati do 2 m3 glomaznog otpada godišnje, te ukoliko imaju spremnik za BKO mogu predati i granje do 4 m3 .

Datum: 02.12.2019.
Pitanje:
Poštovani, Ljubazno Vas molim za informaciju sto sve računate u minimalnu javnu uslugu. Zanima me ta informacija, jer na računu je samo to navedeno i broj odvoza za miješani komunalni otpad. Hvala na odgovoru!
Odgovor:
Poštovani, cijena javne usluge sastoji se od: 1. cijene minimalne javne usluge, 2. cijene za količinu predanog miješanog otpada i 3. ugovorne kazne. Strukturu  cijene definirala je Vlada RH putem Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.  Cijena minimalne javne usluge pokriva sve troškove sustava kao što je sakupljanje svih vrsta korisnog otpada, obradu i zbrinjavanje svih vrsta korisnog otpada, sakupljanje i obradu glomaznog otpada, rad reciklažnog dvorišta, plaće radnika itd. To je definirano člankom 33. Zakona  o održivom gospodarenju otpadom i člankom 18. Uredbe o komunalnom otpadu.

Datum: 29.11.2019.
Pitanje:
Poštovani, dali je moguće putem e-maila dostaviti rodni list djeteta i sliku osobne iskaznice od roditelja i tako dobiti vrece za pelene? Posto neki nisu u mogućnosti doći do Preloga. Hvala. Lp.
Odgovor:
Poštovani, da moguće je.

Datum: 25.11.2019.
Pitanje:
Poštovani, do sad smo koristili vaše dimnjačarske usluge, zanima nas da li treba ponovo potpisivati ugovor za pružanje dimnjačarske usluge i kako doći do tog ugovora? Lijep pozdrav!
Odgovor:
Poštovani, Svi naši korisnici dimnjačarskih usluga dobili su nove ugovore na svoje adrese u lipnju ove godine. Ako nemate ugovor javite se u PRE-KOM i mi ćemo Vam isprintati kopiju ugovora.

Datum: 16.09.2019.
Pitanje:
Poštovani, korisnici smo vaših usluga i imamo veću količinu bio otpada. Na koji način možemo predati taj otpad kod vas. Radi se o 15-ak vreća. Lijep pozdrav,  
Odgovor:
Poštovana, uz smeđu kantu možete predati jednu dodatnu svoju vreću bio otpada svaki put kada se sakupljaju smeđe kante. Možete i kupiti dodatne vreće za biorazgradivi komunalni otpad i njih staviti uz smeđu kantu. Vama bi preporučio ako imate smeđu kantu da tu količinu prijavite kroz glomazni otpad gdje možete predati do 8m3 godišnje takovog otpada.

Datum: 01.07.2019.
Pitanje:
Poštovani!kamo odložiti opuške od cigareta?i kamo spada omot od maslaca,margarina,ostaci aliminijske folije?...
Odgovor:
Poštovana, sav navedeni otpad ide u miješani komunalni otpad (crna kanta)

Datum: 18.06.2019.
Pitanje:
Zanima me zasto danas nisu ispraznjene crne kanata u ulici Mirka Dvorskog
Odgovor:
Poštovani, pretpostavljam da se radi o Općini Sveta Marija, izgleda da niste stavili kantu van na vrijeme (od 7 sati) jer smo provjerili kod našeg vozača da u navedenoj ulici u trenutku prolaza kamiona nije bilo kanti (postoji i video zapis na kamionu). Možda je problem (ne stavljanje kanti) zbog promjene standardnog dana sakupljanja zbog državnog praznika, a prema evidenciji sakupljanja sakupljeno je stotinjak spremnika manje nego standardnih dana sakupljanja. Navedena promjena vidljiva je na kalendaru odvoza otpada kojeg su dobili svi korisnici.

Datum: 29.05.2019.
Pitanje:
Pozdrav,zanima me na kojoj bazi (mjesecno)vrsite košnju trave ispred kuce. Jel vidim da se u nekim mjestima cesce kosi(pogotovo oko igralista i crkve). Pa to je sramota kolika vam je velika trava u naselju Čehovec. Ako su vec poskupjeli računi za komunalno,bilo bi i red da cesce kose. Osim toga na igalistima imate veliku količinu smeca. Badava i mi skupimo u kante za smece,kad ih nitko ne prazni!?Ima jos dosta stvari na kojima treba poraditi, lp
Odgovor:
Poštovani, Košnje idu Prema Planu košnje, a to je u Čehovu 2 puta mjesečno za parkove i dječja igrališta a za ulice 1 mjesečno. Ove godine zbog puno kiša košnje kasne cca 7 i očekujemo da ćemo stići Plan do kraja lipnja. Komunalnu naknadu određuje i naplaćuje Grad te se za informaciju o tome morate obratiti njima. Otpad sa dječjih igrališta prazni se svakih 14 dana, osim kada nam netko skrene pažnju da se u parku nalazi smeće, te Vas pozivamo da nam javite ako negdje u parku treba interventno sakupiti smeće jer se mi selimo iz parka u park odnosno iz mjesta u mjesto.

Datum: 29.05.2019.
Pitanje:
Poštovani, u koji otpad spada stiropor i kamo sa velikom količinom najlona kojim je bio omotan namještaj? Hvala
Odgovor:
Poštovani, stiropor spada u glomazni otpad, a veliku količinu plastike možete predati na više načina: kroz glomazni otpad, sami dovesti u reciklažno dvorište ili ga složiti u vreće i predati uz sakupljanje korisnog otpada.

Datum: 29.04.2019.
Pitanje:
Poštovani, Živim u Zaprešiću. Na Vašim stranicama i odgovorima na pitanja sam vidjela da g - din Stjepan Sinković, zaposlenik komunalnog poduzeća Pre - kom vrši obnovu, popravak stolaca, fotelja.. Da li se mogu javiti na broj 099/xx-xx-xxx koji sam vidjela na Vašim stranicama? Imam dvije fotelje koje bih željela obnoviti. Dosta su stare, ali uzuzetno lagane i veoma udobne. Propala im je spužva i presvlaka. Da li postoji mogućnost da Vaš majstor obnovi moje fotelje? Ako može, poslala bih sliku fotelja i dogovorila posao. Ukoliko je trenutno majstoru previše posla, nije problem, mogu i pričekati, kada bude imao vremena za srediti fotelje. Bitno mi je naći majstora koji to može i želi napraviti. Ukoliko treba majstor osobno vidjeti fotelje prije odluke o radu, nije problem dovesti fotelje u Prelog. S poštovanjem,
Odgovor:
Poštovana gđo., zahvaljujemo na Vašem interesu za naš Centar za ponovnu uporabu, no nažalost trenutno naš CPU majstor radi na par većih projekata koji u potpunosti ispunjavaju njegovo radno vrijeme te ne može prihvatiti ništa van toga. Zahvaljujemo na razumijevanju. GKP PRE-KOM d.o.o.

Datum: 24.01.2019.
Pitanje:
Kako to da u donjoj dubravi nije dobijo nitko manje spremnike za opadno jestivo ulje ako je ta usluga besplatna.
Odgovor:
Pilot projekt sakupljanja otpadnog jestivog ulje u naselju Prelog završio je krajem 2018. godine. Sada se projekt širi na sve JLS gdje PRE-KOM sakuplja otpad. Uz račune za prvi mjesec dobiti ćete informaciju da svi koji kuhaju na ulju spremnik mogu podići u Upravi PRE-KOM-a. Također ce se u D. Dubravi organizirati i prezentacija u suradnji Općine, EKO udruge Nobilis i PRE-KOM-a gdje će se odmah i djeliti spremnici. Spremnici će se prazniti u fiksnom reciklažnom dvorištu u Prelogu ili u mobilnom reciklažnom dvorištu sukladno planu rada mobilnog reciklažnog dvorišta.

Datum: 06.11.2018.
Pitanje:
Poštovani! Korisnica sam vaših usluga. Hvala na profesionalnom odnosu vaših djelatnika. Zanima me kako sakupljate tekstil (odjeća)? Hvala. Lijep pozdrav!
Odgovor:
Zahvaljujemo Vam se na pohvali za rad naših djelatnika. Otpadni tekstil možete donijeti u reciklažni centar Prelog, Hrupine 8 ili ge predati u sklopu sakupljanja glomaznog otpada kada će ga naši djelatnici sakupiti na Vašem kućnom pragu. Sakupljanje u sklopu glomaznog otpada morate najaviti putem telefona 040 645 535 barem 3 rana dana prije termina sakupljanja.

Datum: 30.10.2018.
Pitanje:
Postovani , Iako   racune za odvoz smeca placamo putem SEPA- izravnog terecenja , dobivamo ih i   u pisanom obliku putem poste. Misljenja sam da je to baceni novac i nije u   skladu racionalnog trosenja jednog naprednog poduzeca kao PRE - KOM d.o.o.   Trosi se papir , vrijeme, i novac. Reklamirala sam vec i prije dok smo   placali trajnim nalogom ali bez uspjeha. Unaprijed hvala na objasnjenju.   Lijepi pozdrav !
Odgovor:
Vezano uz Vaš upit mi radimo na tome no elektronički računi za građane još nisu u funkciji u RH. Nadam se da će biti u funkciji do kraja sljedeće godine. Banka od nas traži da šaljemo račune korisnicima za Sepa naloge, a to je vezano uz nefunkcioniranje elekrtoničkih računa za građane u RH.

Datum: 11.10.2018.
Pitanje:
Poštovani, slijedom brojnih upita vezanih uz dobivanje žutih/plavih kanti, predlaže se sljedeće: Po uzoru na Varaždince gdje su uveli ljubičaste kante koje su u stvarnosti crne, ali sa ljubičastim poklopcem, taj isti model mogli bismo i mi primjeniti barem privremeno. Dakle dijele se crne kante koje imaju poklopac u boji i zovu se žuto/plave kante... Hvala
Odgovor:
Vezano za ljubičasti spremnik za pelene koji su uveli u Varaždinu, sigurno znate da smo mi uveli dodatne besplatne vreće za pelene prije 4 godine i to funkcionira odlično i pomaže mladim obiteljima sa malom djecom. Vezano za Vaš prijedlog da se na crne kante stave plavi i žuti poklopci privremeno dok ne stignu žute i plave kante, vi morate znati da i crne kante sa raznim poklopcima treba kupiti i za 22000 spremnika trebalo bi platiti oko 3 milijuna kuna. Postavlja se pitanje što ćemo raditi sa 22000 crnih spremnika kada dođu žuti i plavi spremnici, napominjem da će žuti i plavi spremnici koštati samo oko 0,45 milijuna kuna jer će se ostalo financirati bespovratnim sredstvima EU. Molim Vas malo strpljenja za žute i plave spremnike jer su sve JLS potpisale ugovore za njihovu nabavu sa Fondom za zaštitu okoliša i njihova isporuka se očekuje u periodu od VI do XII mjesec 2019. godine a što će prvenstveno ovisiti o broju žalbi na natječaj vrijedan 360 milijuna kuna za cijelu RH.

Datum: 10.10.2018.
Pitanje:
Poštovani, U kućanstvu imamo malu bebu, pa s time i veliku količinu pelena, na općini smo čuli kako bi za te pelene išle neke posebne vreće ili kante. Pa me zanima gdje da bacamo te pelene, u crnu kantu?
Odgovor:
Pelene se bacaju u spremnik za miješani komunalni otpad (crni ili zeleni). Mlade obitelji za djecu do tri godine mogu dobiti dodatnih 9 vreća za miješani otpad (1080 litara), a broj vreća ovisno o starosti djeteta (za svaka četiri mjeseca jedna vreća). Da ostvarite to pravo morate u PRE-KOM dostaviti rodni list djeteta i osobnu iskaznicu jednog roditelja.

Datum: 29.08.2018.
Pitanje:
Imam pitanje, korisnik   sam vaših usluga i zanima me kako mogu nabaviti ili dobiti kante one žute   plave itd .jer sad odvajam otpad u vreća koja mi dostavljate koja onda, ako   ostavim na dvorištu pas rastrga pa stoga molim da mi javite gdje mogu nabavit   te kante i po kojim uvjetima jer vidim da več pola sela ima takve kante . lp   . hvala
Odgovor:
Žute i plave spremnike dobiti će svi korisnici u prvoj polovici 2019. godine. Sve JLS potpisale su ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša koji će ih nabaviti za sve u RH (85% bespovratna sredstva EU). Zasada te spremnike ima 400 domaćinstva koji su te spremnike dobili u sklopu pilot projekta PRE-KOM-a a prema broju primopredaja papira i plastike u trenutku podjele tih spremnika.

Datum: 28.08.2018.
Pitanje:
Poštovani, da li vršite usluge tapeciranja namještaja. Konkretno je u pitanju fotelja. Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav,
Odgovor:
Da vršimo uslugu tapeciranja, zamjene spužve i lakiranja stolica, fotelja, dvosjeda i sl. Javite se majstoru u CPU na broj 099 33 44 418.

Datum: 14.08.2018.
Pitanje:
Dobar dan, zanima me koliko je cijena vaše zemlje (komposišta) koju bi kupila za navoz u dvorište. hvala
Odgovor:
Mi u kompostani imamo za prodaju samo kompost. Kompost nije zemlja već organsko gnojivo koje se nemože samostalno koristiti jer je prejako i mora se miješati sa običnom zemljom i to maksimalno 1/3 komposta i 2/3 zemlje. Naš kompost ispituje se sukladno Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu poljoprivrede i pogodan je za korištenje u poljoprivredi. Cijena komposta sijanog na 12 mm je za 1m3 iznosi 150kn sa PDV-om.

Datum: 13.06.2018.
Pitanje:
Poštovani, Obzirom da smo vaši novi korisnici usluge sakupljanja otpada (Općina Martijanec koja je tek započela s razvrstavanjem otpada ) molim informaciju kamo se bacaju vrećice od čipsa, smokija i slično. Ukoliko imate neku šemu po kojoj bi se lakše orijentirali u razvrstavanju kućanskog otpada molim vas da mi pošaljete. Unaprijed hvala
Odgovor:
Svaki korisnik sa područja Općine Martijanec dobio je upute o odvajanju otpada na nekoliko stranica. Vaš upit odnosi se na plastiku i svi proizvodi od plastike imaju neku od sljedećih oznaka. Čips i smoki imaju oznaku "PP".

Datum: 14.05.2018.
Pitanje:
Poštovani, Molim razjašnjenje S početkom godine poslali ste nam nove ugovore na potpis. U tom ugovoru je bilo navedeno da se treba opredijeliti koju količinu otpada će kućanstvo na mjesec predavati, a i uz to je bilo naglašeno da će se povećati cijena odvoza i to je ok ako je to po "zakonu RH". Međutim sada mene zanima, kako to da ostatak susjeda i stanovništva (a razgovarao sam s više ljudi) koji nisu ugovor popunili i poslali, plaćaju istu cijenu odvoza kao i prije za dva odvoza a naše kućanstvo s jednim predavanjem otpada mjesečno plaća još više nego lani?? Sad kad već pišem da pitam i ovo. Kako ste mogli uvesti manje vreće za pojedine vrste otpada (npr. staklo) a da nas o tome niste obavijestili? I da ne govorim da se ne usudimo i ovu manju vreću napuniti jer je napravljena od takve debljine materijala da je to sramotno za takvu vrstu materijala. S tim ponašanjem izazvati ćete samo frustracije s naše strane gdje će se desiti da vam nećemo odvajati otpad. Hvala i lp
Odgovor:
Sukladno Uredbi Vlade o gospodarenju komunalnim otpadom svi naši korisnici dobili su krajem prošle godine Izjave u kojima je bilo navedeno njihovo stanje u našoj evidenciji (adrese, veličine spremnika i sl.). Svi korisnici su mogli vratiti Izjavu što je i učinilo oko 70% korisnika bez obzira dali se što mijenjalo ili nije. Nove cijene primjenjuju se na sve korisnike gdje PRE-KOM pruža javne usluge i za sve JLS su iste. Naši korisnici koji nisu vratili Izjavu plaćaju istu cijenu kao i korisnici koji su vratili Izjave. Po novome cijena javne usluge sastoji se od tri djela i to cijene minimalne javne usluge (fiksni dio), broja odvoza miješanog komunalnog otpada (promjenljivi dio) i ugovorne kazne (npr. ako korisnik krivo odvaja otpad). Vi možda mislite na JLS gdje mi ne pružamo javnu uslugu, neke od JLS ne primjenjuju novi način obračuna usluge i nisu mijenjali cjenike već će to promijeniti vjerujem vrlo skoro a za to trebate pitati njih. Naš cjenik provjerila je i nadležna inspekcija. Vezano uz manje vreće one se već koriste cca 3 godine je stakla i metalne ambalaže osjetno je manje nego drugih vrsta korisnog otpada. Vezano uz kvalitetu/debljinu vreća nismo imali primjedbe korisnika. Također očekujemo da će svi korisnici krajem ove ili početkom sljedeće godine dobiti plave (papir i tetrapak) i žute spremnike (plastika) umjesto sadašnjeg sakupljanja vrećama jer su svih 12 JLS gdje mi sakupljamo predale iskaz interesa za nabavu tih spremnika putem EU projekta i mi sami smatramo da će se kvaliteta usluge i zadovoljstvo korisnika dodatno poboljšati. Svaka primjedba i prijedlog korisnika dobru su došli i mi ga razmatramo i svakako bi htjeli da naši korisnici budu zadovoljni uslugom.

Datum: 11.05.2018.
Pitanje:
Poštovani, zanima me sakupljanje elektroničkog otpada, mogu li ga predati sa glomaznim otpadom? Imam stare mobitele, kuhalo za vodu itd..
Odgovor:
Možete ga predati u sklopu glomaznog otpada, ili ga sami dovesti u reciklažno dvorište Hrupine 8, Prelog.

Datum: 05.03.2018.
Pitanje:
Pozdrav, Namjeravate li u skorijoj budućnosti s obzirom na "neznatno" povećanje cijene odvoza otpada gdje se skrivate iza novih "pravilnika i usklađivanja" te s obzirom na dobit PREKOMA kao firme koja bi morala biti u isključivoj servisnoj službi građana KONAČNO nabaviti i podijeliti kante za sortiranje korisnog otpada?
Odgovor:
Kao prvo moram navesti da se mi ne skrivamo iza pravilnika i sl. već poštujemo Uredbu Vlade RH. Drugo naša dobiti je vrlo mala, a za 2017. godinu borili smo se s velikim padom cijena korisnog otpada zbog zatvaranja tržišta Kine. Tako sada za plastiku ne dobivamo ništa jer su cijene pale 150% te moramo za neke vrste plastike mi plaćati, zatim papiru je cijena pala više od 30% a to se nastavlja i ove godine. Vezano za nabavu plavih i žutih spremnika mi smo odradili sve pripreme sa našim vlasnicima JLS i izradili smo Planove gospodarenja otpadom koji su osnova za nabavu spremnika, i sada čekamo da krene javni poziv Fonda za zaštitu okoliša jer radi se o blizu 2,5 milijuna kuna koje ćemo sada riješiti sa 85% bespovratnih EU sredstava. Kako nakon iskaza interesa ide javna nabava (provodi ju Fond za zaštitu okoliša za cijelu RH) za očekivati su i žalbe, te se nadamo da će postupak biti završen do kraja godine i mi ćemo odmah krenuti sa podjelom spremnika kada budu isporučeni od strana Fonda.

Datum: 23.02.2018.
Pitanje:
Zašto lažete da je poskupljenje 7 % ? 77.97-62.5 = 15.47 15.47 / 62.5 /100 = 24.75 % POVEĆANJE CIJENE ZA ISTU USLUGU KAO I PROšLI MJESEC ( 2 odvoza + 2 bio otpad ).To nam je kazna što odvajamo otpad prvi u Hrvatskoj ! SRAMOTA ! Treba vas dati u sve novine . u Čakovcu je cijena za istu uslugu 59 kn , Varaždin 62.5 Kn.
Odgovor:
Sa odgovorom ću krenuti od kraja, jer se sa Varaždinom ne želimo i nemožemo uspoređivati jer oni ne sakupljaju biorazgradivi komunalni otpad, skupljaju manje glomaznog otpada i to bez granja i tako dalje. Za Čakovec ste napisali krivu cijenu njihova stara cijena iznosi 63,28kn, što će imati u novom cjeniku i kada će ga poćeti primjenjivati (trebalo se sa 01.02.) treba se tek vidjeti. Stara cijena Čakoma nešto je skuplja od stare cijene PRE-KOM-a a korisnici PRE-KOM dobivaju i 50 litara supstrata vrijednog 35 kn.
Svaki naš korisnik dobio je Upute i izvadak iz cjenika koji su prošli i savjetovanje sa Udrugom za zaštitu potrošaća, te navodim jedan dio iz Uputa iz kojih je vidljivo da smo napisali istinu (boldano) - "Nažalost nakon dva pojeftinjenja javne usluge od blizu 17% u protekle 2 godine, sada dolazi do poskupljenja koje iznosi prosječno 7% uz jednu primopredaju miješanog komunalnog otpada mjesečno, čime će se sustav gospodarenja otpadom uskladiti sa Uredbom Vlade i Odlukom JLS-a.". Do poskupljenja je došlo jer se sustav uskladio sa Uredbom Vlade RH i tu ću navesti samo jedan novi trošak štampa i podjela računa svaki mjesec. Zašto smo u Uputama naveli prosječno poskupljenje jer poskupljenje nije svima jednako (kreće se od 1% do 11% za jednu primopredaju-prosječno 7% za jednu primopredaju) iz razloga što se sve mora iskazati kroz volumen. Da smo našim korisnicima kroz Upute i u direktnom kontaktu sve dobro objasnili imamo kroz broj primopredaja koji je smanjen za 30% u drugom mjesecu, dok je težina samog otpada neznatno pala i tu uštedu iskoristiti ćemo za uvođenje popusta/nagrade za predani papir od 1 kn po primopredaji sa početkom primjene od 01.10.2018. godine. Također Vama nije poznato da se u rujnu mjesecu 2017. godine desio slom tržišta korisnih sirovina zbog zatvranja Kineskog tržišta i došlo je do velikog pada cijene papira i plastike (npr plastike do 150%, papira do 30%).
Za kraj moram navesti da će nažalost u cijeloj RH doći do poskupljenja radi uskladbe sa Uredbom, s tima da će naše poskupljenje biti jedno od najmanjih. Grad Rijeka prihvatilo je poskupljenje cijene od 108%, a poskupljenja će biti značajnija u JLS koja nisu još uvele javnu uslugu sakupljanja biorazgradivog komunalnog otpada te se kod njih očekuje poskupljenje od 30 i više posto.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 15.01.2018.
Pitanje:
Interesira me kojom metodom su s Vaše strane određene tarife u cjeniku, odnosno kojom metodom ste izračunali je mojoj obitelji minimalno potrebna kanta od 120 l za miješani komunalni otpad, iako je ne napunim cijeli, jer razvrstavam otpad?
Odgovor:
Novi tarifni sustav izrađen je sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odlukom JLS o načinu pružanja javnih usluga. Mi već desetak godina mjerimo količine otpada te smo te podatke koristili za izradu novog cjenika. Također smo koristili statističke podatke koji su dostupni u drugim zemljama EU koje imaju isti način sakupljanja otpada.  Naravno da smo mi koristili prosječne količine otpada iz naše evidencije i iz drugih statistika. Sam cjenik je napravljen tako da Vi sami utječete na svoju cijenu kroz predaju spremnika miješanog komunalnog otpada te ako ga predajete jednom plaćate manje nego da ga predate dva puta ili triput mjesečno. Siguran sam da ako na Vašoj lokaciji žive 3 i više članova domaćinstva da ćete taj spremnik od 120l napuniti barem jednom mjesečno i predati na odvoz.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 02.11.2017.
Pitanje:
Poštovani, zanima me može li se i kako odjaviti odvoz komunalnog otpada? Naime, baka mi se razboljela i sada živi kod nas, a na njezinoj adresi u Donjem Mihaljevcu više nitko ne stanuje. Koje dokumente treba priložiti kako bismo odjavili odvoz? Unaprijed hvala, LP
Odgovor:
 
Kako je 01.11.2017. na snagu stupila Uredba o komunalnom otpadu koja između ostalog regulira kako se nekretnina može proglasiti trajno nekorištenom. Dva su načina jedan da isključite struju, vodu, plin i dostavite potvrde o tome ili drugi da nam dostavljate obračun struje svakih 6 mjeseci kako ga dobivate pa ako je potrošnja manja od 6kw također ne trebate plaćati. U prilogu je članak 20. iz Odluke o pružanju javnih usluga koji moraju usvojiti nadležne JLS.
 
Članak 20. -  Nekretnina koja se trajno ne koristi
 
Nekretnina koja se trajno ne koristi je nekretnina za koju je utvrđeno da se ne koristi na temelju pisanog očitovanja vlasnika nekretnine i dostavljene potvrde o isključenju uređaja za potrošnju električne energije, vode i plina od strane ovlaštenog pružatelja navedenih usluga.
 
Korisnik usluge može umjesto potvrde o isključenju uređaja za potrošnju dostavljati i godišnji (polugodišnji) obračun potrošnje električne energije te ako je potrošnja u prethodnom razdoblju bila manja od 6 kw onda se nekretnina smatra nekorištenom za naredni period vremena predanog obračuna (polugodišnje ili godišnje).
 
Iznimno davatelj usluge prvi put prihvatiti će samo pisano očitovanje vlasnika nekretnine o trajnom nekorištenju nekretnine, a korisnik usluge mora u roku od 6 mjeseci dostaviti obračun potrošnje električne energije kojim mora dokazati da je potrošnja električne energije manja od 6 kw za obračunsko razdoblje. Ukoliko korisnik usluge ne dokaže da je potrošnja bila manja od 6 kw u obračunskom razdoblju, davatelj usluge ima pravo na retroaktivnu naplatu za proteklo razdoblje cijene minimalne javne usluge za proteklo razdoblje
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 30.09.2017.
Pitanje:
Poštovanje, Zanima me zbog čega mi nije zaprimljena narudžba za odvoz krupnog otpada. Zvao sam u petak 29.09.2017 za narudžbu za odvoz 03.10.2017 i rečeno mi je od zaposlenika PRE-KOM da je već zaključena lista i da sam trebao narudžbu dogovoriti 3 radna dana prije odvoza. Tijekom 2017 godine već sam dogovarao narudžbu i tada mi je odobrena jedan dan prije odvoza, kako onda se nije gledao termin od 3 dana. Na stranicama PRE-KOM-a u općim uvjetima usluge gospodarenja otpadom nigdje ne stoji da je narudžbu potrebno dogovoriti tri radna dana prije. Ako je problem naših 2 m3 zbog termina narudžbe onda je to jako žalosno. Na ovaj način lijepo nagrađujete uredne platiše komunalnih usluga. Lijep pozdrav
Odgovor:
Vaša narudžba preuzimanja glomaznog otpada nije prihvaćena iz razloga što prijavu niste odradili 3 radna dana prije odvoza glomaznog otpada. Da to nije navedeno u Općim uvjetima, no to se primjenjuje već više od 5 godina, a u Općim uvjetima ne može biti sve definirano. Ovo je Odluka Uprave društva kako bi mi stigli pripremiti liste i osigurati kapacitete za sakupljanje glomaznog otpada a to se radi 3 dana prije početka sakupljanja glomaznog otpada. PRE-KOM, naši vlasnici (JLS) i naši korisnici zajedno smo izgradili jedan od najboljih sustava gospodarenja otpadom u RH, a u sklopu tog sustava nagrađujemo sve korisnike sa besplatnim supstratom, obitelji sa malom djecom nagrađujemo sa dodatnim vrećama za miješani komunalni otpad, vanredno sakupljamo božićna drvca. Molimo Vas da se sljedeći put javite na vrijeme i neće biti problema sa preuzimanjem Vašeg glomaznog otpada, a Vi sami ne ćekajući sljedeći termin možete svakog radnog dana dovesti glomazni otpad na reciklažno dvorište.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 10.08.2017.
Pitanje:
Pozdrav! Zanima me da li zbrinjavate salonit ploče i koliko je cijena po kg?
Odgovor:
PRE-KOM ne zbrinjava salonitne ploće jer za tu vrstu otpada mi ne posjedujemo dozvolu za gospodarenje otpadom. Cijenu i način zbrinjavanja probajte doznati u tvrtki Univerzal iz Varaždina.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 09.08.2017.
Pitanje:
Poštovani, zanima me da li vršite uslugu šišanja živice? Naime, trebala bih za svoje roditelje šišanje živice koja je ispred kuće, dužina je oko 20 m, a visina oko 2m. Roditelji stanuju u Kotoribi.
Odgovor:
PRE-kom obavlja usluge šišanja živice, a za ponudu javite se našem odjelu za održavanje hortikulture i oni će Vam dati ponudu.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 05.07.2017.
Pitanje:
Poštovani, zanima me kako se razvrstava medicinski otpad i njegova ambalaža, npr, jednokratni kateter se odvaja u medicinski otpad kao samo kateter ili i njegova ambalaza koja je pola papir i pola plastika u kojoj je bio ? kao i za ostale med. proizvode koji dolaze u svojoj ambalaži. Hvala.
Odgovor:
Vezano za odvajanje medicinskog otpada i njegove ambalaže, obavještavamo Vas da kateter odvajate kao medicinski otpad koji se zatim predaje u reciklažno dvorište, a njegova ambalaža ako je miješana (papir,plastika) onda se odlaže u miješani komunalni otpad (crna kanta), a ako se radi o „čistoj“ plastici ili „čistom“ papiru onda ide u za to predviđenu vreću/kantu.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 14.01.2017.
Pitanje:
Poštovani! Mene zanima samo jedna stvar! Kako to da mala ralica koja ide po stazama u Glavnoj ulici ide samo s jedne strane i to di su neparni brojevi,a s druge strane niti jedanput...naime jučer je s one strane isla DVA PUTA a di su parni brojevi niti jedanput...gdje je tu logika???? Kaj se mene tiće opće ne treba iti,nek si sami ljudi čiste ali već ako ide zašto radi diskriminaciju????
Odgovor:
Sukladno Planu zimske službe čisti samo dio staza u naselju Prelog, a ostalom djelu staze trebaju očistiti sami vlasnici nekretnina. Čisti se jedna strana Glavne ulice, staze prema osnovnoj školi, staze prema groblju i staze prema gospodarskim zonama.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 12.12.2016.
Pitanje:
Pozz.kome se treba obratiti da se dobiju vreče za pelene za malu djecu...hvala.
Odgovor:
Da bi dobili vreće za pelene, morate donjeti rodni list djeteta u Upravu PRE-KOM-a, te ćete dobiti besplatno odgovarajući broj besplatnih vreća.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 22.11.2016.
Pitanje:
Poštovani! Korisnici smo vaših usluga tj.koristimo kante za smeće pa me zanima da li imamo kakve pogodnosti pošto imamo studenta u obitelji i 3 đaka. Ako da koji papiri ili potvrde su potebne za dobivanje tih pogodnosti.Sada plaćamo 69,13 kn. Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru. L.p.?
Odgovor:
Da bi ostvarili popust trebate nam dostaviti potvrdu o upisu u novu školsku godinu na fakultetu, za fakultete u Zagrebu ili dalje. Ukoliko Vam student studira u okolici (npr. Varaždin, Koprivnica, Čakovec i sl.) onda trebate dostaviti i potvrdu da student živi u tom mjestu. Potvrdu treba dostavljati za svaku školsku godinu i onda ostvarujete popust od 20% za tu školsku godinu.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 08.11.2016.
Pitanje:
Poštovani zanima me kako platiti položnice iz Slovenije i dali je moguče platiti u eur-ima?
Odgovor:
Možete sve račune platiti na naš IBAN račun u Sloveniji u eurima. Morate voditi računa da morate platiti sve troškove Banke kako nas nebi teretili za troškove transfera novca jer ćemo Vas mi teretiti za iznos naknade Banke koji iznosi i do 100 kn po transakciji.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 08.11.2016.
Pitanje:
Postovani, imam pitanje u vezi Dimnjicarski usluga. Za stalno koristenje predvideni su min. cetri ciscenja i pregleda. Interesira me koja su pravila kod povremenog koristenja. Jeli dovoljno jedamput godisnje ili to mora isto biti 4 puta. Izdaje li Dimnjicar za svako ciscenje racun i potvrdu da je sve u redu ?. Unaprijed hvala i srdacan pozdrav
Odgovor:
Dimnjačarska usluga ne poznaje pojam povremenog korištenja dimnjaka, već samo dali se dimnjak koristii (aktivan) ili ne kooristi (ne aktivan). Račun dobivate svaka 3 mjeseca sa specifikacijom i datumom usluga koje su obavljene u prethodnom razdoblju. Potvrdu o ispravnosti dimnjaka morate zatražiti i dimnjačar će nakon cjelovitog pregleda izdati Vam traženu potvrdu.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 25.10.2016.
Pitanje:
Poštovani, javljam se iz Belice i imam pitanje u vezi vreća za smeće, naime kod zadnjeg odvoza smeća 21.10.2016. dobio sam samo vreće za plastiku,a odvezli su i staklo i papir i plastiku sa moje adrese, što je sa ostalim vrećama(staklo,papir ...)?
Odgovor:
Korisni otpad sakupljaju tri naše ekipe i to jedna plastiku, jedna papir i tetrapak a jedna staklo i metalnu ambalažu. Očito se desio propust našeg radnika koji Vam je radi brzine sakupljanja sve zamjenske vreće dao vreće za plastiku. U te vreće sortirajte korisni otpad i to posebno papir, tetrapak, plastiku, staklo. Naši radnici imaju upute da sakupljaju sve naše vreće bez obzira koje su samo da u vreći bude jedna frakcija korisnog otpada.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 16.06.2016.
Pitanje:
Dali se kod predaje povratne ambalaže (plastičnih boca od gaziranih sokova i sl.) moraju skidati čepovi ili je moguće predati ambalažu sa čepom?
Odgovor:
Povratna ambalaža može se predati sa čepom.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 29.05.2016.
Pitanje:
Poštovani, kod održavanja vjerskog blagdana Sv. Jakov naplaćujete korištenje javne površine 50 kn po dužnom metru. Na fiskalnom računu je navedeno da je površina naplaćena na tržnici. Koliko je meni poznato mjesto gdje se postavljaju štandovi nije javna površina naravno i nije tržnica.
Odgovor:
Fiskalna kasa koja se koristi za tržnicu i javne površine nosi oznaku "Tržnica" jer se u većini koristi za tržnicu. Mi imamo nekoliko mobilnih fiskalnih kasa koje se svaka koristi za više namjena. Naplata se vši sukladno povjeravanju tih poslova PRE-KOM-u a od strane Grada Preloga, a obavlja sukladno dogovoru Grada Preloga i Župnog ureda Prelog.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 10.05.2016.
Pitanje:
Poštovani, uz grb grada Preloga, vaša naslovnica sadrži još 6 grbova. Čiji su i što predstavljuju? Jeste li preko Zelene akcije pridruženi Zerowaste Europe? Hvala na odgovorima.
Odgovor:
Uz grb Grada Preloga na naslovnici naše web stranice su grbovi naših suvlasnika općina donjeg Međimurja (Goričan, D. Kraljevec, Sveta Marija, D. Vidovec, D. Dubrava, Kotoriba). JLS donjeg Međimurja prihvatili su "Zero waste" koncept gospodarenja otpadom a na tom projektu surađujemo sa Zelenom akcijom koja je član mreže Zero Waste Europe. JLS donjeg Međimurja označene su na karti Zero Waste Europe kao primjeri dobre prakse u Europi koji okuplja oko 300 općina i gradova.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 01.05.2016.
Pitanje:
Poštovani, imamo dvije   mačke koje su u kući i koriste pijesak za mačke, točnije Posip za mačke   drveni granulat Eko Plus. Interesira u koju vrstu otpada to spada i u koju   kantu mogu bacati? Unaprijed zahvaljujem!
Odgovor:
Navedeni otpad odlaže se u crnu kantu (miješani komunalni otpad).
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 08.02.2016.
Pitanje:
Poštovani, zašto neki korisnici imaju posebne kante za plastiku i papir, a drugi ne? bilo je najavljeno da će kante dobiti korisnici koji najviše odvajaju navedeni otpad, a nema ni jednog korisnika, konkretno, iz otoka. mi konkretno u prosjeku odvojimo dvije vreće plastike i jednu vreću papira, a neki korisnici se čude da su dobili kante, a ne napune ni pola vreće. kako to objašnjavate? da vam pomognem, vijest ste objavili 06.07.2015. Hvala
Odgovor:
U 2015. podijelili smo 400 kompleta plavih i žutih kanti sukladno evidenciji predanog korisnog otpada, a i ove godine planiramo nabaviti još 1200 kompleta plavih i žutih kanti za tetrapak, papir i plastiku. No kako Fond za zaštitu okoliša još nije raspisao javni poziv za sufinanciranje kanti još uvijek nismo krenuli sa nabavom. Kako je došlo do promjene vlasti čeka se usvajanje plana poslovanja Fonda za zaštitu okoliša. Molim Vas još malo strpljenja i 1200 domaćinstva koja najviše odvajaju korisni otpad sukladno našoj evidenciji dobiti će spomenute kante.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 16.01.2015.
Pitanje:
Bok. XXXX sa druge   strane. Prvo bi vas pohvalil na vašem radu i radu vaših zaposlenika. A   pitanje koje imam je u vezi komposišta. Koja je cijena? I da vratim ovu smeđu   kantu jer ju ne koristimo. I drugo pitanje možete mi poslati na email   kalendar za odvoz smeča 2016g za Donji Vidovec? Hvala
Odgovor:
 
Cijena crna i smeđa kanta – 69,13 kuna, cijena crna kanta i kompostište  - 57,60 kuna. Za pregled kompostišta javite se na naše telefone.
 
Kalendar se nalazi na web stranici  PRE-KOM-a  http://www.pre-kom.hr/opcina_d_vidovec.html
 
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 17.12.2015.
Pitanje:
Poštovani.Dobar vam dan i lijepi Vam pozdrav.Imam jedan upit u vezi sa pruzimanjem vreče za plastiku.U vreči je bilo nekoliko komada plastičnih roleta narezanih na manje komade,te nekoliko komada plastičnih cijevi za struju,tzv.božira.Vaši djelatnici nisu htjeli uzeti vreču,koja ima vaš logo,ima oznaku za plastiku,uredno je bila vezana i pripremljena za odvoz,dok negdje vidim velike komade plastike,konkretno radi se o velikim lavorima,bačvama i slično,koji nisu upakirani u vreče,ali to vaši djelatnici uredno odvezu.Molim vas da mi objasnite u čemu je problem pa mi vaši djelatnici nisu preuzeli vreču.
Odgovor:
Utvrdili smo da su naši djelatnici na terenu nažalost krivo su procjenili otpad u vašoj vreći i nisu ga uzeli te se zbog toga ispričavamo. Kontaktirati ćemo Vas da taj otpad što prije preuzmemo od Vas.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 18.11.2015.
Pitanje:
Da smo znali da će maksimalna količina predanog biorazgradivog otpada biti jednaka volumenu one smeđe kantice, nikad ju ne bi uzeli. Zašto onda plaćamo odvoz u većem dijelu godine kad je ona prazna.
Odgovor:
Kako se niste predstavili (Vaše ime ne bi objavili) nego ste upit poslali anonimno, nemogu Vam točno navesti koje količine otpada ste Vi predali. Vi kroz smeđu kantu godišnje može predati 36 puta vašu kantu što godišnje iznosi 4320 litara, također od 01.04. do 31.10. možete predati uz smeđu kantu i biorazgradivi otpad u vlastitoj vreći i to 6*2 vreće po 120 litara što iznosi 1440 litara i na kraju kroz sakupljanje glomaznog otpada možete godišnje predati ukupno 8000 litara npr. granja i lišća. Sveukupno godišnje možete predati 13760 litara biorazgradivog otpada koji se ne naplaćuje dodatno. Ukoliko imate više biorazgradivog otpada možete ga predati u kompostanu po cijeni od 160kn po toni ili kupiti dodatnu vreću od 120 litara po cijeni od 5kn. Smeđe kante nisu većim djelom godine prazne jer prosječno domaćinstvo u smeđim kantama predaje 29,7 kg biorazgradivog otpada mjesečno odnosno mi sakupimo više od 200000 kg biorazgradivog otpada mjesečno. Uz to svi korisnici dobiti će i kupone za 100 litara komposta besplatno.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 26.03.2015.
Pitanje:
Poštovani Zanima me gdje mogu kupiti vaše cviječe i bilja. Zanima me da li imate cepljene catalpe nana?Koja visina i cijena? Hvala vam
Odgovor:
Naše cvijeće i bilje možete kupiti u našem plasteniku koji se nalazi u sklopu reciklažnog dvorišta Hrupine 8, Prelog u gospodareskoj zoni Sjever. Kako proizvodimo samo manje dendro bilje traženu vrstu nemamo ali je možete nabaviti u Rasadniku Iva.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 24.03.2015.
Pitanje:
Postovani! Donje Medimurje je u sjecnju 2015. godine odvojeno sakupilo 35% otpada. Zanima me od kada mislite sniziti cijenu posto imate sve vise sirovine za prodaju koji su Medimurci odvijili? Od kada mislite primjenjivati clanak 33. i naplatu prema masi predanog otpada cime bi Medimurcima smaljili racune i dali im poticaj da sto vise otpada odvoje,a ne da ga bace u komunalnu kantu?
Odgovor:
Mi stalno vodimo računa o cijenama naše usluge. Tako smo zbog povećanog odvajanja korisnog otpada, kada je vlada RH podigla PDV, mi smo naše cijene smanjili za 3% kako naši korisnici ne bi osjetili povećanje PDV-a. Uvođenjem javne usluge sakupljanja biorazgradivo otpada uveli smo dodatni popust za domaćinstva sa studentima od 20%, a od 01.04.2015. uvodimo dodatni popust od 5% za jednočlana domaćinstva sa obje javne usluge, tako da će popust za njih iznositi 45%. Također smo među rijetkim komunalnim poduzećima koja u cijeni usluge sakupljaju do 8m3 granja na kućnom pragu, i otkupljuje metalni otpad od svojih korisnika za što je 2014. godine korisnicima isplaćeno 108 tisuća kuna. Vezano za to kako vi govorite da imamo više sirovine za prodaju moram navesti da za određene vrste odvojeno sakupljenog otpada ostvarujemo nikakvu ili vrlo malu korist od predaje takovog otpada (tetrapak, staklo, lampioni ...), također morate zanati da se sav odvojeno sakupljeni otpad mora očistiti od nečistoća, obraditi ili balirati pa ga tek onda možete prodati. Želo bih Vam napomenuti da je trošak odlaganja miješanog komunalnog otpada u 2014. godini sudjelovao sa troškom od 45% u fakturiranoj cijeni naše usluge, tome dodajte trošak PDV-a od 20% u strukturi cijene pa ćete lako doći do iznosa sa kojim mi stvarno radimo. Mi našu uslugu naplaćujemo prema volumenu (sukladno zakonu) i ne mislimo to mijenjati, a donošenjem dugo očekivane uredbe Vlade RH planiramo uvesti i dodatne popuste za domaćinstva koja predaju korisni otpad. Koliko mi je poznato dosta komunalnih poduzeća na Vašem području (Zadarska županija) tek uvodi primarnu selekciju na svom području i mišljenja sam da bi svi trebali poraditi na tome jer i Vas  čekaju nove cijene odlaganja na regionalnim centrima za gospodarenje otpadom a time moguće i veće cijene usluge gospodarenja otpadom na Vašem području. Mi ćemo i nadalje pratiti naše troškove i cijenu usklađivati sa troškovima i rezlutatima odvajanja na našem području.  
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 18.03.2015.
Pitanje:
Poštovani, dobio sam informaciju da kao vaš korisnik imam pravo dobiti nešto komposta. Ove godine prvi put namjeravamo imati povrtnjak, pa me zanima da li imamo pravo na ovaj kompost, koliko toga treba po m2 za povrtanjak. da li to ima smisla gnojiti kompostom sad u proljeće i točno kako obaviti gnojidbu kompostom?
Odgovor:
Svi naši korisnici javne usluge sakupljanja biorazgradivog otpada imaju pravo na 100 litara komposta. Svi korisnici koji se uslugom koriste od početka 2015. kompost će dobiti početkom 2016. i to pravo morati će iskoristiti do 30.06.2016. godine. Ove godine kompost će dobiti korisnici koji su koristili uslugu 2014. godine. Vezano za količinu komposta  koju staviti po m2, to prvenstveno ovisi o kvaliteti postojećeg tla gdje ćete raditi povrtnjak. Kompost možete staviti i u proljeće jer se radi o obrađenom, ispitanom i prosijanom kompostu.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 04.02.2015.
Pitanje:
         
Početkom 2014. godine   započeli smo s provedbom pilot projekta odvojenog sakupljanja biorazgradivog   otpada od ostalog miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava na području MO   Novi Bokanjac i MO Crno. Takav način prikupljanja u skladu je sa Zakonom o   održivom gospodarenju otpadom. Svi korisnici na navedenim područjima, uz   postojeće zelene posude, dobili su smeđe posude za odlaganje biorazgradivog   otpada volumena 80 lit. Korisnicima koji žele proizvoditi humus   kompostiranjem osigurali smo kompostere koje su dobili umjesto posuda. Pilot   projekt trajat će 6 mjeseci, bez promjena u cijeni usluge. Zanima me zasto se   kanta za biootpad placa dodatno,a u nekim komunalnim poduzecima je besplatna?   Zato PRE-KOM namece prisilno uzimanje kanti kada to po zakonu nije obavezno(potvrdili   i na ministarstvu zastite okolisa)? Obavezno je samo odvajanje   papira,plastike itd.
Odgovor:
 
Još 2006. godine krenuli smo sa odvajanjem korisnog otpada na kućnom pragu i to papira, plastike, tetrapaka, stakla, metalne ambalaže, Sa pilot projektom sakupljanja biorazgradivog otpada krenuli smo 2011. godine. Danas svi naši korisnici sve imaju riješeno na kućnom pragu i to javnu uslugu sakupljanja miješanog komunalnog otpada, javnu uslugu sakupljanja biorazgradivog komunalnog otpada, sakupljanje korisnog otpada na kućnom pragu (papir, plastika, tetrapak, staklo, tekstil, metalna ambalaža) i sakupljanje glomaznog otpada i granja također na kućnom pragu. Sve ovo usklađeno je sa novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i obavezama JLS (članak 28.).  Trenutno smo u Gradu Prelogu za 2014. godinu odvojeno sakupili 32% otpada koji nije završio na odlagalištu (korisni i biorazgradivi otpad). Naš dobar rad potvrdio je i nalaz državne revizije o gospodarenju otpadom za Županiju Međimursku.
 
Sukladnu članku 28. Zakona i dodatnom tumačenju Ministarstva zaštite okoliša JLS DUŽNA je uvesti javnu uslugu sakupljanja biorazgradivog otpada, koju moraju koristiti svi korisnici osim onih koji se odluče za  biološku aerobnu obradu (kompostiranje) (članak 44.), a obradu moraju raditi sukladno članku 9. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Većina naših korisnika ima smeđe kante, dok se 5 do 10% naših korisnika odlučilo za samostalno biološku aerobnu obradu (kompostiranje).
 
Vezano za plaćanje Zakon jasno govori da onaj tko stvara otpad mora to i platiti. Korisnici koji imaju vlastito kompostište plaćaju manje, dok korisnici smeđih kanti plaćaju neznatno više i dobivaju 100 litara ispitanog komposta godišnje i mogu predati do 8m3 granja u sklopu glomaznog otpada. U Županiji Međimurskoj postoji samo jedno odlagalište za miješani komunalni otpad koje ima jednu od najskupljih (realnu) cijena u RH  za odlaganje miješanog komunalnog otpada i mi nastojimo što više otpada odvojeno prikupiti i obraditi. Naravno da se uvođenjem sakupljanja biorazgradivog otpada cijena neznatno koregirala jer je potrebno zaposliti radnike koji će to raditi, nabaviti komunalno vozilo i kante, a također osigurati kompostanu za obradu biorazgradivog otpada.  Veći dio novaca smo osigurali preko Fonda za Zaštitu okoliša, ostalo smo pokrili kreditima koje treba vraćati a sve kako bi sustav funkcionirao.
 
RH se obavezala da će uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom i izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom (mislim da je Vaš Biljane Donje), te uvesti kružnu ekonomiju u gospodarenje otpadom. Kada se uvede plaćanje obrade miješanog komunalnog otpada  u centrima za gospodarenje otpadom ( u SLO cijena se kreće do 1000. Kuna/tona), te pribroje drugi troškovi veći dio RH čekaju korekcije cijene na više. Kako smo mi izgradili cijeli sustav, te građevine za gospodarenje otpadom (kompostana, reciklažno dvorište, sortirnicu, garaže, skladište korisnog otpada) sa građevinskim, uporabnim i dozvolama za gospodarenje otpadom, kod nas se može očekivati  smanjenje cijene koje će ponajprije ovisiti o cijeni obrade miješanog komunalnog otpada u regionalnom centru Piškornica.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 15.12.2014.
Pitanje:
Poštovani, smije li se u kante za biorazgradivi otpad bacati ostaci hrane tipa kosti i kože i može li se biorazdradivi otpad bacati u "smeđe kante" u PVC vrećama? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
Odgovor:
U "smeđe kante" može se bacati biorazgradivi otpad biljnog porijekla (npr. gulina od povrća ili voća, lišće, trava, otpad iz vrta, ostaci zemlje i sl.), dok se otpad životinjskog porijekla (kosti, ostaci mesa, ostaci kuhane hrane i sl.) bacaju u  "crnu kantu". U smeđu kantu ne stavljaju se PVC vrećice. U uputama i edukativnom letku koji su dobili svi korisnici možete naći više o tome.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 03.12.2014.
Pitanje:
         
Poštovani, u članku o   kompostani pročitao sam da će kompostana preuzimati biootpad sa svih opg-ova   iz međimurja. Da li je ta informacija točna ? Zanima me da li se otpadni   krumpir može dovesti u kompostanu npr. iz naselja Belica (naravno radi se o   OPG-u) i ako da, po kojoj cijeni (po toni). Unaprijed zahvaljujem
Odgovor:
Da po otvorenju kompostane, svi OPG sa područja naše Županije moći će dovesti otpadne jabuke, krumpir i slićno u kompostanu. Cijena preuzimanja iznosi 160 kn bez PDV-a za 1 tonu biorazgradivog otpada.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 21.11.2014.
Pitanje:
Lijep pozdrav, pošto ja i nekoliko susjeda(točnije nas 4) imamo zajedno jako malo otpada koji spada u smeđu kantu, možemo li uzeti zajedno jednu kantu pa da podijelimo troškove ?
Odgovor:
Djeliti jednu kantu mogu samo suvlasnici jedne nekretnine i plaćati uslugu proporcionalno svom vlasničkom udjelu.  
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 12.11.2014.
Pitanje:
Objasnite mi kategoriju povremeni korisnik u vašem cjeniku.
Odgovor:
Povremeni korisnici su korisnici koji ne žive stalno u nekretnini na adresi koja je korisnik usluge. Svi vlasnici nekretnina su korisnici javnih usluga, a kako oni uslugu koriste povremenu cijena je smanjena na 20 do 40 kuna sukladno obimu korištenja usluge. U tu skupinu spadaju obitelji koje žive i rade u zemlji ili inozemstvu, kuće koje se koriste kao kuće za odmor i slično. Zasada se to kontrolira sa JLS i nadležnim komunalnim redarima, a početkom sljedeće godine očekuje se nova Uredba Vlade koja će ovo dodatno urediti.    
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 09.11.2014.
Pitanje:
Postovani, Prosli petak se skupljao biorazgradiv i komunalni otpad.(Prelog) Smedu kantu imamo vec dulje vremena. Kako je kanta biorazgradivog otpada bila puna, ostatak smo stavili u neutralnu vrecu. Medutim to nam komunalni radnici nisu uzeli. Mi nismo stalno u Prelogu dolazimo povremeno pa se na proljece ili u jesen desi da imamo vise bio otpada nego sto stane u kantu. Za otpad placamo redovito svaki mjesec trajnim nalogom. A otpad nemamo svaki mjesec kako sam vec prije napomenula zato sto ne zivimo stalno tu.Komunalnim radnicima je to poznato. Moje pitanje: Zasto se ne napravi iznimka za nas koji nismo stalno ovdje i uzme ostatak koji uredno stoji pokraj kante.A vidljivo je u prozirnoj vreci da je bio otpad. Lijepi pozdrav ...
Odgovor:
Povremeni korisnici plaćaju nižu cijenu usluge, pa tako i Vi plaćate 40 kuna dok drugi korisnici iste usluge plaćaju 70 kuna mjesečno. Za dodatni biorazgradivi otpad možete nabaviti dodatnu vreću za 5 kuna. U cijene usluga već su ugrađeni određeni popusti i kod korištenja dodatnih usluga svi ih plaćaju na jednaki način bez iznimaka.
_____________________________________________________________________________________________
Datum: 08.11.2014.
Pitanje:
         
Sortiramo vam   smeće,prije je cijena bez sortiranja smeća bila 35 cca kn nakon toga ste nam   povisili cijenu za odvoz sortiranog smeća za 100%,da bi nam sada nametali   kantu za koju pola Međimurja nema potrebe.Složio bih se sa time i prihvatio   tu kantu za bio otpad da bi na odvozili svakih 4 do 5 dana jer se u ljetno   doba stvaraju boleštine u toj kanti(štakori,bakterije,crvi,muhe,mravi...),a   di je tu sanitarna služba molim vas lijepo.(Jedna prostorija nam je potrebna   samo za sortiranje smeća,dali vi mislite da je to oke). Hvala!
    
Odgovor:
Iz spomenute cijene pretpostavljam da ovo pišete za Kotoribu, jer jedino je tamo bila cijena 35 kuna, jer se sav otpad odlagao u grabu na kraju sela. Kako se smeće mora odlagati na legalnu deponiju cijena smeća je porasla zbog toga. Kako smo uveli odvajanje otpada PRE-KOM je dva puta spuštao cijenu kada je Vlada RH dizala PDV i to jednom za 2%, a jednom za 1%. Vezano za učestalost odvoza kanti za biorazgradivi otpad mogu samo napomenuti da Grad Prelog i Grad Čakovec imaju tu uslugu već tri godine i kod jednih i drugih se odvozi ta kanta svakih 14 dana. Kantu za biorazgradivi otpad treba nakon pražnjenja oprati vodom i posušiti i nećete imati nikakve probleme. Ulaskom u EU prihvatili smo norme u gospodarenju otpadom i smatram da je odvajanje otpad OK, jer čuvamo okoliš u kojem živimo.
_____________________________________________________________________________________________

Datum: 04.11.2014.
Pitanje:
nisam zadovoljan vašim odgovorom na moje pitanje jer se ostaci iz vrta kao i pepeo deponiraju zajedno sa stajnjakom,a po članku 30. stavak 9 - biološko razgradiv otpad se naplačuje po litri ili kilogramu što znači 0 litara 0 kuna.. pozdrav iz Donjeg Vidovca..
Odgovor:
Početkom sljedeće godine očekuje se donošenje Uredbe o načinu izračuna cijena, temeljem kojeg će se raditi obračuni. Navedena Uredba je bila u javnoj raspravi i u njoj zasada stoji da se biorazgradivi otpad mora odvoziti tjedno, na što smo dali primjedbu jer bi to bilo preskupo.
Prema Uredbi koja je bila u javnoj raspravi cijena bi se formirala na sljedeći način:
- fiksni dio cijene (cca. 60-80%), a to bi pokrivalo:reciklažno dvorište, odvojeno prikupljanje korisnog otpada, vozila, plaće i sl.
- obavezni varijabilni dio cijene (cca. 15-20%) za sakupljanje komunalnog i biorazgradivog otpada (npr 2 odvoza mjesečno komunalnog i 2 odvoza mjesečno biorazgradivog - ovo će propisati Vlada Uredbom)
- neobavezni varijabilni dio cijene (cca. 15-20%) za  sakupljanje komunalnog i biorazgradivog otpada (ide tamo gdje se sakuplja češće od obaveznog djela)
Izračun cijena po novom iči će po donošenju Uredbe Vlade, gore navedeno je napisano prema Uredbi koja je bila u javnoj raspravi. No svi će sigurno morati predavati/plaćati minimalne količine komunalnog i biorazgradivog otpada koje će propisat Vlada a potvrdit Općinska vjeća.
Zašto se propisuju minimalne količine - jer bi se inače otpad bacao u okoliš, ili se nebi zbrinjavao na pravilan način sve da se izbjegne korištenje javnih usluga sakupljanja komunalnog i biorazgradivog otpada.
Mi već radimo na aplikaciji koja će radaditi sukladno Uredbi Vlade, te će se brojiti otvozi u posudama od 120 litara. Do donošenja Uredbe obračuni i sakupljanje idu prema postoječim cjenicima i općim uvjetima.   

_____________________________________________________________________________________________
Datum: 03.11.2014.
Pitanje:

Kako domačinstvo koje biološkim odpadom hrani domače životinje (svinje,kokoši,patke...) a k tomu proizvodi stajski gnoj za potrebe svojih oranica i vrtova mora preuzeti vašu kantu za taj otpad koju neće koristiti. Zašto plačati uslugu koje nema ili se neće koristiti.Zar zaista vi želite uništiti mala seoska gospodarstva,vrtove i ostatak seoske tradicije.Kamo sa stajnjakom naručit kantu za svaki dan ili kontejner... pozdrav iz Doneg Vidovca
Odgovor:

Kako se radi o javnoj usluzi Vi ste je obavezni koristiti. Siguran sa da ćete u smeđu kantu imati što odložiti (pepeo, ostatke iz vrta, lišće i sl). Vi ćete kao i svi korisnici dobivati kupon za 100 litara komposta. Siguran sam da sa pepelom i lišćem i ostacima iz vrta ne hranite domaće životinje.

Naša je obaveza dodatno smanjiti količine komunalnog otpada inače će JLS morati plaćati sukladno dolje navedenom članku 29. novi porez.

U nastavku Vam navodim izvod iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom:

 
Članak 28.
 
(1) Jedinica lokalne samouprave dužna je na svom području osigurati:
 
1. javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, i biorazgradivog komunalnog otpada,
 
Članak 29.
 
(1) Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada je mjera kojom se potiče jedinica lokalne samouprave da, u okviru svojih ovlasti, provede mjere radi smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji nastaje na području te jedinice lokalne samouprave.
 
(2) Jedinica lokalne samouprave je obveznik plaćanja naknade iz stavka 1. ovoga članka.
 
Članak 30.
 
(1) Javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje tog otpada na određenom području pružanja usluge putem spremnika od pojedinih korisnika i prijevoz tog otpada do ovlaštene osobe za obradu tog otpada.
 
(2) Javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada smatra se uslugom od općeg interesa.
 
(3) Područje pružanja javne usluge iz stavka 1. ovoga članka je područje jedinice lokalne samouprave. Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom iz stavka 7. ovoga članka odrediti područje pružanja te usluge na razini mjesne samouprave sukladno zakonu kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava.
 
(4) Javnu uslugu iz stavka 1. ovoga članka pruža davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, odnosno davatelj javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada (u daljnjem tekstu: davatelj usluge).
 
(5) Korisnik usluge iz stavka 1. ovoga članka na području pružanja javne usluge je vlasnik nekretnine, odnosno vlasnik posebnog dijela nekretnine i korisnik nekretnine, odnosno posebnog dijela nekretnine kada je vlasnik nekretnine, odnosno posebnog dijela nekretnine obvezu plaćanja ugovorom prenio na tog korisnika i o tome obavijestio davatelja usluge. Više korisnika mogu na zahtjev, sukladno međusobnom sporazumu, zajednički nastupati prema davatelju usluge iz stavka 3. ovoga članka.

_____________________________________________________________________________________________
Povratak na sadržaj